Residenset

ResidensetBeställare: Statens Fastighetsverk
Entreprenadform: Utförandeentreprenad
Tid: Etablering är gjord och rivningsarbeten startade i början av maj 2014. Projektet kommer att pågå ett år.
Platschef: Eive Wallin
Arbetschef: Peter Carlsson
Arbetsledning/kvalitet och miljö: Simon Johansson
Inköp: Bjarne Svirins

Huset: (text ur Administrativa Föreskrifter)
Residenset byggdes som ett privat stadspalats 1648-50 och är ett av Göteborgs äldsta bevarade hus. Huset övergick i kronans ägo 1682 och har från år 1700 varit landshövdingens bostad och kontor. 1851 fick residenset sitt nuvarande utformning med en tredje våning. Intill residenset mot Södra Hamngatan uppfördes 1708 det första landskontoret, föregångaren till länsstyrelsen. Nuvarande landstadshus A uppfördes 1923, 1942 byggdes landstadshus B och 1996 uppfördes hörsalen.
Fastigheten är statligt byggnadsminne med skyddsföreskrifter för exteriör och interiör. Kvarterets värde ligger huvudsakligen i den statliga verksamhetens kontinuitet, i byggnadens arkitektoniska kvalitéer och i den historia som byggnaderna och trädgården kan förmedla. För att möta 2000-talets krav på arbetsmiljö, tillgänglighet, myndighetskrav mm behövs en ombyggnad och renovering, för att uppfylla Länsstyrelsens och fastighetsägarens önskemål.

Projektet omfattar renovering/ombyggnad för att skapa en bättre tillgänglighet för besökare till Länsstyrelsen, förbättra tillgängligheten inom fastigheten, förbättra arbetsmiljö för personalen samt modernisering och ombyggnad av installationerna och underhåll av ytskikt. Vidare så förbättras tillgängligheten till residensets representationsvåning. Markarbeten utförs vid entré Otterhällagatan och inne på innergården.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. Läs mer

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng